Članek
Državni svetnik Danijel Kastelic na XXX. dnevih Socialne zbornice Slovenije
Objavljeno Oct 02, 2024

Portorož, 2. oktober 2024 – Državni svetnik, predsednik Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide DanijelKastelic je kot častni govornik nagovoril zbrane na tradicionalnem letnem dogodku Socialne zbornice Slovenije z naslovom »Vloga socialnega varstva v času negotovosti in hitrih sprememb: od posameznika do družbe in sistema«.


V nagovoru je poudaril, da tovrstna srečanja za vse, ki so na kakršenkoli način vpeti v sistem socialnega varstva, predstavljajo pomembno priložnost za izmenjavo pogledov na določene tematike, ki jih trenutno prepoznavamo bodisi kot izziv bodisi kot priložnost za nadaljnji razvoj sistema, pa tudi določeno spodbudo in vir navdiha za nadaljnje delo.


»Vsak, še tako majhen premik na bolje zagotovo šteje, kar dokazujejo tudi številne uspešne pobude in zakonodajne iniciative Državnega sveta v zadnjih letih, ki so posredno ali neposredno omogočile posameznim ranljivim skupinam prebivalstva - invalidom, osebam s telesnimi okvarami, psihosocialnimi in intelektualnimi izzivi, pa tudi otrokom - dvig kakovosti življenja,« je dejal in pojasnil, da ima Državni svet dobro prakso usklajevanja različnih stališč in interesov za dosego čim večje dobrobiti vseh, pri čemer si pomaga tudi s posveti. V prihajajočih mesecih se bodo zato med drugim odvili posveti na temo mobilnosti in dostopnosti ter na temo varstva starejših in nasilja v družini.


Z izzivi s področja socialnega varstva se moramo ukvarjati skupaj, kot družba, je poudaril, saj zgolj angažma stroke ne zadošča. Stroka namreč potrebuje sogovornika na strani oblikovalcev politik in odločevalcev. Ta sogovornik mora razumeti specifičnost in kompleksnost izzivov na področju socialnega varstva – le tako bodo rešitve pisane na kožo uporabnikom. »V nasprotnem primeru namreč ukrepi, najsi bodo še tako dobronamerni, lahko dosežejo ravno nasproten učinek od želenega, kar se trenutno kaže tudi pri vzpostavljanju novega sistema dolgotrajne oskrbe,« je opozoril Kastelic.


Kritično je ocenil konkretizacijo splošnih zavez in strategij v zakonih, uredbah, pravilnikih in v praksi, saj se zdi, da kljub usklajenim strategijam pogosto zmanjka moči in poguma za bolj konkretne premike. Med najbolj perečimi težavami je naštel pomanjkanje kadrov, slabo vrednotenja dela posameznih poklicev v socialnem varstvu in zdravstveni negi, pretirano birokratizacijo, zastarelo infrastrukturo in opremo ter težave z zagotavljanjem pogojev za izvajanje t i. skupnostnih storitev v praksi. Vse našteto pa rezultira v omejeni dostopnosti do za mnoge nujno potrebnih storitev, predvsem na področju varstva starejših in dolgotrajne oskrbe.


V okviru konference je v razpravi »Dolgotrajna oskrba - ugotovitve in predlogi za izboljšanje sistema« kot predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije sodelovala tudi državna svetnica #MonikaAžman .

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #DanijelKastelic #SocialnaZbornicaSlovenije #MonikaAžman #socialnovarstvo #delo #Zdravstvo