Članek
32. seja Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide
Objavljeno Sep 25, 2024

Ljubljana, 24. september 2024 - Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide je na 32. seji po potrditvi predloga zapisnika 31. seje komisije, v okviru 2. točke dnevnega reda obravnavala in podprla vladni Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI-C) - skrajšani postopek, EPA 1633-IX, s katerim se želi razmejiti posebne socialne programe za vključevanje invalidov v družbo, katerih sofinanciranje iz proračuna Republike Slovenije na podlagi javnega razpisa že zdaj ureja 24. člen Zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ter druge programe in projekte za izenačevanje možnosti invalidov, katerih sofinanciranje se s predlogom zakona ureja na novo. Potekalo bo prav tako na podlagi javnega razpisa, a iz evropskih sredstev. Pri tem se bo od izvajalcev programov in projektov pričakovalo, da so strokovno usposobljeni za izvajanje pilotnih, razvojnih in drugih inovativnih programov ter projektov za izenačevanje možnosti invalidov v družbi.

V okviru 3. točke dnevnega reda se je komisija seznanila s Posebnim poročilom Zagovornika načela enakosti Za uresničevanje pravic vseh ljudi z invalidnostmi v Sloveniji, EPA 1679-IX. Gre za že četrto zaporedno posebno poročilo Zagovornika načela enakosti, v katerem se slednji dotika vprašanja diskriminacije na podlagi osebne okoliščine invalidnosti. Komisija se je podrobneje seznanila tudi že s preteklimi tremi poročili, pri tokratnem pa ugotavlja, da ostaja neupoštevanih kar 33 priporočil, ki jih je Zagovornik načela enakosti naslovil na različne državne organe v zvezi z izvrševanjem določb Konvencije o pravicah invalidov ter Zakona o varstvu pred diskriminacijo. Komisija je po obširni razpravi sprejela še dva dodatna sklepa.

V prvem sklepu je Vlado Republike Slovenije in organe v njeni sestavi pozvala k proaktivnemu delovanju z namenom odprave zaznane diskriminacije invalidov in k takojšnji uresničitvi (vsaj) tistih priporočil Zagovornika načela enakosti in Odbora združenih narodov za pravice invalidov, ki ne terjajo večjih finančnih sredstev, ampak je njihova uresničitev odvisna predvsem od pripravljenosti države in posameznikov, da odpravijo zaznano diskriminacijo na posameznih področjih. V drugem sklepu pa je komisija pozvala Vlado Republike Slovenije, da v najkrajšem možnem času vzpostavi neodvisno telo za spodbujanje, varovanje in spremljanje izvajanja Konvencije o pravicah invalidov v skladu z drugim odstavkom 33. člena navedene konvencije, in to na način, ki bo skladen s pričakovanji reprezentativnih invalidskih organizacij in Sveta za invalide Republike Slovenije.

V okviru 4. točke dnevnega reda (Razno) pa je predsednik komisije napovedal posvet z naslovom Mobilnost in spletna dostopnost za invalide in starejše - povezovanje znanj in izkušenj za vključujočo družbo, ki bo v ponedeljek, 14. oktobra 2024, ob 11.30 uri v dvorani Državnega sveta in ki ga komisija soorganizira skupaj z Geodetskim inštitutom Slovenije ter Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije.

Foto: Benjamin Beci/DS

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #zdravstvo #invalidi #SocialnoVarstvo