Članek
50. SREČANJE SLOVENSKIH LOVSKIH PEVSKIH ZBOROV IN ROGISTOV
Objavljeno Jun 09, 2024

Brežice, 8. junij 2024 – Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je bil slavnostni govornik na 50. tradicionalnem srečanju slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov, ki je tokrat potekalo v Brežicah.

V nagovoru je spomnil, da bo Lovska zveza Slovenije kmalu praznovala 120 let ter da je v vsem tem času veliko prispevala prispeva k trajnostnemu in sonaravnemu gospodarjenju z gozdovi in divjadjo. Poleg svojega osnovnega poslanstva Lovska zveza Slovenije izvaja tudi različne družbene funkcije: izobraževalno, raziskovalno in humanitarno dejavnost, aktivna je tudi na področju tekmovanja v športnem strelstvu in v kinologiji, veliko naporov vlaga v ohranjanje kulturne dediščine in ustvarjalnih dejavnosti povezanih z lovstvom. O pomenu trajnostne rabe, upravljanja in varovanja prostoživečih vrst divjadi in njihovega okolja ter šeg in navad, ki so del vsakdana slovenskih lovcev, priča tudi dejstvo, da je lovska kultura vpisana na UNESCO-v seznam kulturne dediščine.

»Ljudje ne znamo in ne zmoremo živeti drug brez drugega. Človeštvo se je povzdignilo nad druge vrste z razvojem sposobnosti medsebojnega sporazumevanja in prenosa znanj ter izkušenj med posamezniki, skupinami in generacijami,« je dejal in spomnil, da nas je govorjeni jezik najprej zbližal in poenotil, kasneje pa razdelil na narode in države. Danes obstaja med šest in sedem tisoč jezikov in le redki narodi se med seboj razumejo brez tolmačenja. Nit, ki nas povezuje med seboj in je sposobna premostiti sleherni prostor in čas pa je glasba: »Lovske pesmi pojejo slavo naravi, opevajo občutke prostosti, dogodke iz življenja. Z njimi proslavljate uspehe pri lovu in sprejemate nove člane. Z njimi se tudi poslavljate od tistih, ki zaključijo svojo življenjsko pot. Peli ste jih pod oblastjo tujcev, v težkih časih za naš narod, pojete jih še danes, ko sodobni glasbi piše note umetna inteligenca,« je poudaril Lotrič.

Spregovoril je tudi o lovski etiki, ki temelji na naravni pravičnosti, ravnovesju med jemanjem in dajanjem, spoštovanju svobode in življenja živali, podrejanju naravnim zakonom in na solidarnosti z ljudmi. »Biti član zelene bratovščine pomeni živeti z naravo in za naravo, porabljati svoj čas za prostovoljno delo v skupno dobro. Lovsko tovarištvo je lahko za zgled politiki, ki pogosto izgubi rdečo nit povezovalnosti in več jemlje kot daje«.

Ob koncu je spomnil, da so Slovenci izven meja matice pomemben del slovenskega naroda in se zahvalil organizatorjem za zgledno sodelovanje s Slovenci v zamejstvu.


Foto: Benjamin Beci/DS.

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #MarkoLotrič #LovskaZveza #SlovenskiLovci #UNESCO #Glasba #LovskePesmi #NaravnaPravičnost #ZelenaBratovščina #SlovenskiNarod #aktualno