Članek
SLAVNOSTNA AKADEMIJA SLOVENSKE ZNANSTVENE FUNDACIJE
Objavljeno May 28, 2024

Ljubljana, 27. maj 2024 – V dvorani Državnega sveta Republike Slovenije se je odvila slavnostna akademija Slovenske znanstvene fundacije, na kateri so podelili častni naziv komunikatorica znanosti, priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju in priznanja Prometej za vzorno donatorstvo za leto 2023.
Slavnostni govornik na prireditvi predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je spomnil, da je Državni svet med drugim tudi zastopnik interesov znanosti in raziskovanja in izrazil veselje, da se svečani dogodek odvija v zgornjem domu slovenskega parlamenta.

»Zagotovo se vsi strinjamo, da je znanost gibalo napredka in podlaga za razvoj družbe in gospodarstva z visoko dodano vrednostjo. Skoraj vse, kar uporabljamo, je na nek način proizvod znanosti,« je dejal Lotrič in navedel nekaj Slovencev, ki so vsak na svojem področju premikali meje znanstvenih spoznanj, med drugim Janeza Vajkarda Valvasorja, Jurija Vego, Jožefa Štefana in Hermana Potočnika Noordunga.

»A če dosežkov znanstvenic in znanstvenikov ne poznamo, nam le malo koristijo. Še kako pomembno je, da znanstvene dosežke spremlja učinkovita komunikacija, ki po eni strani javnost seznanja z novimi dognanji, po drugi pa bistveno pripomore k preprečevanju širjenja lažnih novic in špekulacij,« je poudaril in se zahvalil Slovenski znanstveni fundaciji, ki je pomen popularizacije znanosti in širjenja znanstvene pismenosti med državljani, še posebej mladimi, prepoznala že pred 30 leti.
Ob koncu nagovora je čestital prejemnikom priznanj in se jim zahvalil za spodbujanje odličnosti v komuniciranju znanosti ter za donatorstvo, s katerim prispevajo k razvoju človeških virov za izvajanje znanstvenoraziskovalne dejavnosti, vse v duhu zavedanja, da skrb za znanost še kako pomembno opredeljuje stopnjo razvoja, tehnološki napredek in z njim naše prihodnje blagostanje.

Nosilka častnega letnega naziva Komunikatorica znanosti je postala prof. dr. Marina Dermastia, biologinja zaposlena v Nacionalnem inštitutu za biologijo, finalistka nacionalnega izbora pa Lea Udovč, novinarka Slovenske tiskovne agencije.

Priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju so prejeli prof. dr. Zvezdan Pirtovšek, prof. dr. Andrej Rahten, prof. dr. Franc Janžekovič, dr. Sonja Merljak-Zdovc, novinarka Maja Prijatelj-Videmšek in srednješolski profesor Nejc Davidović. Podeljene so bile tudi tri listine finalistov.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju med skupinami komunikatorjev so prejele skupina iz Inštituta za računalništvo Univerze v Mariboru, skupina iz Akvarija Piran, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem, ter skupina raziskovalcev, ki je vsestransko proučila življenje in delo idrijskega zdravnika in znanstvenika Giovannija Antonija Scopolija (1723-1788). Listini finalista sta prejeli Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za arhitekturo, obe članici Univerze v Ljubljani. V kategoriji organizacij je bila podeljena ena listina finalista, ki jo je prejela znanstvena revija Medicinske fakultete univerze v Mariboru.

Priznanje Prometej za vzorno donatorstvo za leto 2023 so prejeli akademik prof. dr. Jože Maček, akademik dr. Mitja Župančič, prof. dr. Stanko Strmčnik, prof. dr. Franc Vrečer in prof. dr. Tomaž Gyergyek.

Foto: Boštjan Vilhar/DS.

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno #znanost #šolstvo