Članek
KONFERENCA SKUPAJ ZA ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Objavljeno May 23, 2024

Ljubljana, 22. in 23. maj 2024 – Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je ob prvem dnevu mednarodne konference Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot častni pokrovitelj nagovoril udeležence v uvodu okrogle mize Skupaj za zdrav življenjski slog: nacionalni odzivi in mednarodne pobude. Drugi dan konference je pospremil z uvodnim nagovorom, v katerem je predstavil zaključke posveta Zdravje danes za jutri, ki sta ga na pobudo primarij Polonce Truden Dobrin 10. novembra 2023 so-organizirala Nacionalni inštitut za javno zdravje in Komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Drugega dne konference se je udeležila tudi državna svetnica, podpredsednica Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide Monika Ažman.

V nagovoru je spomnil, da Državni svet RS že več mandatov zapored podpira različne ukrepe v smeri krepitve preventivnega zdravstvenega varstva za dobrobit posameznika in družbe kot celote. Poudaril je, da moramo kot družba otrokom in mladostnikom zagotoviti čim bolj zdravo okolje za njihov razvoj in jih opolnomočiti z ustreznim znanjem in veščinami, da bodo za svoje zdravje in dobrobit v čim večji meri znali skrbeti tudi sami.

V povezavi s posvetom Zdravje danes za jutri je spomnil, da so udeleženci kot eno od perečih vprašanj, povezanih z zdravjem otrok in mladostnikov, poleg izzivov z duševnim zdravjem, prepoznali čezmerno telesno težo in zmanjšano telesno aktivnost, k čemer je zagotovo doprinesla tudi epidemija covida-19. Na posvetu je bil izpostavljen tudi pomen sodelovanja različnih resorjev – predvsem zdravstvenega in izobraževalnega sistema ter potreba po interdisciplinarnih pristopih. Udeleženci posveta so kot pomemben dejavnik za izboljšanje trenutnega stanja prepoznali tudi zdravo prehrano, ki jo nudijo vrtci in šole otrokom in mladostnikom ter skrb za duševno zdravje, ki je v tesni povezavi s fizičnim zdravjem.

Lotrič je v nagovoru spomnil še, da so nujnost ukrepanja prepoznali tudi soproge in soprogi evropskih voditeljev in voditeljic, ki so maja 2023 sprožili prve korake na poti do sistematičnega preprečevanja debelosti in spodbujanja zdravega življenjskega sloga pri otrocih s sprejemom Zagrebške deklaracije, ki so ji udeleženci posveta izrekli podporo.

Foto: Benjamin Beci/DS.

#Ajdovščina #aktualno #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolPriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #drzavnisvet #DržavniSvetRS #Duplek #DuševnoZdravje #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #MarkoLotrič #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MonikaAžman #Moravče #MoravskeToplice #Mozirje #MurskaSobota #Muta #NacionalniInštitut #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podčetrtek #Podlehnik #Podvelka #Poljčane #PolonceTruden #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #PreventivnoZdravstvenoVarstvo #Ptuj #Puconci #RačeFram #Radeče #Radenci #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RečicaObSavinji #RenčeVogrsko #Ribnica #RibnicaNaPohorju #RogaškaSlatina #Rogašovci #Rogatec #Ruše #Šalovci #SelnicaObDravi #Semič #ŠempeterVrtojba #Šenčur #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Sevnica #Sežana #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Sodražica #Solčava #Šoštanj #SrediščeObDravi #Starše #Štore #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Tržič #Trzin #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #ZagrebškaDeklaracija #Žalec #Zavrč #zdravje #ZdravjeDanes #Zdravstvo #ZdravŽivljenjskiSlog #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Zreče #Žužemberk