Članek
PREDSEDNIK DRŽAVNEGA SVETA JE OTVORIL 13. MEDNARODNI SEJEM LOVSTVA, RIBIŠTVA IN AKTIVNOSTI V NARAVI
Objavljeno Apr 05, 2024

Gornja Radgona, 5. april 2024 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je bil slavnostni govornik in otvoritelj 13. mednarodnega sejma lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi. Na prireditvi ga je spremljala sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs. Prireditve so se udeležili tudi državni svetniki Branko Tomažič, predsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anton Medved, podpredsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Jasmina Opec Vöröš, Oskar Komac in Bojan Borovnik.

V slavnostnem nagovoru je predsednik DS spomnil, da je srečanje ljubiteljev narave v sosedski regiji štirih držav pomembno tudi zaradi aktivnosti namenjenih mladim. »Večnamensko, trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi ter trajnostno upravljanje z divjadjo ni samoumevno. Kot tudi ni samoumevno, da je Slovenija po številu živalskih in rastlinskih vrst na kvadratni kilometer površine še vedno vodilna v Evropi«.



V nadaljevanju nagovora je poudaril, da se Zemlja hitro segreva, kar se odraža v podnebnih spremembah in vse pogostejših sušah, poplavah, zmrzalih in neurjih, ki puščajo za seboj pravo opustošenje, vse prevečkrat pa so po njegovem mnenju pregrete tudi glave »saj nam hiter tempo življenja pogosto zamegli pogled in pozabimo, kaj je tisto najpomembnejše. Hipne, nepremišljene reakcije, prehitro in enostransko sprejete odločitve ne obetajo nič dobrega. Oboje kliče po sodelovanju, po strpnem dialogu in iskanju skupnih rešitev«.

Povzel je aktivnosti, s katerimi si je Državni svet v preteklem mandatu prizadeval za »realno zakonodajo s področja divjadi in lovstva, s katero bi preprečili konflikt med kmetijstvom in lovstvom, med pridelavo hrane in prostoživečimi živalmi, od katerega koristi nima nihče, škodo pa vsi«. Tudi v aktualnem mandatu Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jo vodi Branko Tomažič, vedno znova opozarja na problematiko preštevilne divjadi in obsežne škode v kmetijski proizvodnji in gozdu, ki mnoge kmete spravlja v obup, hkrati pa resno ogroža prehransko varnost naroda.

»V Državnem svetu se zavedamo nujnosti sodelovanja med kmeti in lovci ter pomembnosti prilagoditve lovske zakonodaje na način, da bo omogočala uravnotežen odlov divjadi – s tem pa tako zaščito kmetijskih zemljišč in pridelkov, kot tudi samih različnih vrst prostoživečih živali. Kljub številnim opozorilom in predlogom za zakonodajne spremembe tako s strani stroke kot tudi s strani Državnega sveta, se zadeve ne premaknejo. Zakonodaja ostaja toga in ne sledi spremembam v naravi. Posledično je lov otežkočen, kmetje pa se soočajo z vedno večjo škodo po divjadi, kar žal povzroča tudi napetosti med kmeti in lovci, ki so pravzaprav oboji v službi narave in naroda,« je bil jasen Lotrič.


Foto: Jure Zauneker/Pomurski sejem.

#Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolPriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #drzavnisvet #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #Moravče #MoravskeToplice #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podčetrtek #Podlehnik #Podvelka #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #RačeFram #Radeče #Radenci #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RečicaObSavinji #RenčeVogrsko #Ribnica #RibnicaNaPohorju #RogaškaSlatina #Rogašovci #Rogatec #Ruše #Šalovci #SelnicaObDravi #Semič #ŠempeterVrtojba #Šenčur #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Sevnica #Sežana #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Sodražica #Solčava #Šoštanj #Šport #sport #SrediščeObDravi #Starše #Štore #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Tržič #Trzin #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Žalec #Zavrč #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Zreče #Žužemberk #Sport #šport #aktualno