Članek
NOVINARSKA KONFERENCA O SANACIJI PO POPLAVAH
Objavljeno Mar 01, 2024

Visoko, 1. marec 2024 - Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je sodeloval na novinarski konferenci Občine Gorenja vas-Poljane, na kateri so predstavili potek in podrobnosti popoplavnih sanacij v občini.

Po uničujočih poplavah si je predsednik DS v ponedeljek, 7. 8. 2023, ogledal stanje v občinah Škofja Loka, Gorenja vas-poljane, Žiri, Železniki in Idrija ter se udeležil delovnih sestankov. Poleg urgentnega reševanja trenutne situacije, da se je zaščitilo življenja in premoženje ljudi, je beseda na teh sestankih tekla tudi o nujnosti boljšega dolgoročnega vzdrževanja vodotokov, urejanja področja koncesij za zadrževalnike in ohranjanje ustreznega nivoja gozdnega reda – vse namenom zagotavljanja boljše poplavne varnosti v prihodnje.

»Pomembno je, da vsak po svojih močeh naredimo vse, kar je mogoče,« je poudaril Lotrič in spomnil, da je Državni svet RS z odpovedjo vetu pospešili uveljavitev dveh zakonov za izvajanje interventnih ukrepov, da so ljudje čim prej dobili pomoč.

Poudaril je tudi, da zgolj sanacija ni dovolj, saj znanstveniki opozarjajo, da bo podobnih neurij vse več, zato se moramo usmeriti tudi v preventivo. 9. oktobra 2023 je Državni svet skupaj s Slovenskim nacionalnim komitejem za velike pregrade, Slovensko inženirsko zvezo in Inženirsko akademijo Slovenije organizirali posvet Zadrževanje voda in pregrade – pomemben gradnik okolja in družbe, kjer je bilo poudarjeno, da je vloga pregrad in zadrževalnikov v procesu prilagajanja na podnebne spremembe večplastna: od tega, da je voda najčistejši obnovljivi vir energije, do tega, da lahko zagotavljajo vodo za ohranjanje biološkega minimuma in s tem ustvarijo pogoje za habitatno in biotsko pestrost ter ohranjajo in bogatijo podtalnico. Pregrade in zadrževalniki imajo posledično velik pomen za skupnost in družbo, o čemer pričajo tudi izkušnje lokalnih skupnosti in kmetov iz območja, kjer so že zgrajeni.

Predsednik DS je nadalje spomnil, da si Državni svet že drugi mandat prizadeva za ustanovitev pokrajin. »Avgustovske poplave so dodatno utrdile naše prepričanje, da pokrajine potrebujemo. Pokrajine bi lahko nase prevzele naloge, ki jih tako država kot mnoge manjše občine več ne zmorejo optimalno opravljati: umeščanje v prostor, urejanje vodotokov, vodooskrbo, odvoz in obdelavo smeti, socialno varstvo, upravljanje regijskih bolnišnic, razvojne projekte ipd.,« je poudaril in dodal, da je tako pri obnovi po poplavah kot tudi pri načrtovanju in izvajanju preventivnih ukrepov sodelovanje med različnimi ministrstvi – pa tudi z drugimi deležniki – ključno.

Na novinarski konferenci na Dvorcu Visoko sta sodelovala tudi poslanec Žan Mahnič in župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež.

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Državnisvet #DržavniSvet #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #InženirskoAkademijaSlovenije #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #MarkoLotrič #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #Moravče #MoravskeToplice #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #Podčetrtek #podlehnik #Podvelka #Pokrajine #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #RačeFram #Radeče #Radenci #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RečicaObSavinji #RenčeVogrsko #Ribnica #RibnicaNaPohorju #RogaškaSlatina #Rogašovci #Rogatec #Ruše #Šalovci #SelnicaObDravi #Semič #ŠempeterVrtojba #Šenčur #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Sevnica #Sežana #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #SlovenskoNacionalniKomitej #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Sodražica #Solčava #Šoštanj #SrediščeObDravi #Starše #štore #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #tržič #Trzin #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Žalec #Zavrč #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #zreče #Žužemberk #LokalnaSamouprava #Aktualno