Članek
PODPRT PREDLOG SKUPINE VOLIVK IN VOLIVCEV ZA IZENAČITEV OKOLJSKIH STANDARDOV SOSEŽIGALNIC Z OKOLJSKIMI STANDARDI SEŽIGALNIC
Objavljeno Jan 09, 2024

Pristojna Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (20. seja) ter zainteresirani Komisija za gospodarstvo, obrt, turizem in finance (15. seja) in Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide (20. seja) kot zainteresirana komisija so na skupni seji obravnavale Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO-2A), ki ga je v obravnavo Državnemu zboru predložila skupina 5. volivk in volivcev.


Predlagane zakonske rešitve, katerih glavni namen je zagotoviti enako raven zaščite okolja in zdravja ljudi, ki živijo v bližini sežigalnic in naprav za sosežig odpadkov, so predstavili predstavniki društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštituta 8. marec. Poudarili so, da je civilna družba pripravila predlog zakona, ker dosedanje oblasti niso prisluhnile zahtevam prebivalcev doline Soče, ki živijo v bližini cementarne Salonit Anhovo, da se jih glede mejnih vrednosti emisij nevarnih snovi obravnava enako kot prebivalce, ki živijo v bližini sežigalnic. Predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo so ustno predstavili stališče Vlade, ki je bolj naklonjena podzakonskemu urejanju vprašanja zaostrovanja okoljskih standardov, medtem ko podpira zakonsko ureditev obratovalnega monitoringa in pogostejšega poročanja in izvajanja meritev.



Državne svetnice in državni svetniki so se seznanili tudi s pisnimi stališči Skupnosti občin Slovenije, Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, delodajalskih združenj (Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Advantage Austria Ljubljana, Združenja delodajalcev Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije) in podjetja Salonit Anhovo, d.d.. Na seji so svoje poglede do predlagane zakonske izenačitve standardov naprav za sosežig s standardi za sežigalnice podali tudi župan Občine Kanal ob Soči, predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Zdravniške zbornice Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Advantage Austria Ljubljana ter podjetja Salonit Anhovo d.d.



Po opravljani širši razpravi so komisije Državnega sveta, kljub nekaterim pomislekom glede ustavnosti nekaterih predlogov ter tehnične izvedljivosti predlagane izenačitve okoljskih standardov za naprave, ki uporabljajo različno tehnologijo, večinsko podprle predlog zakona. Članice in člani komisij Državnega sveta so poudarili nujnost čimprejšnjega reševanja okoljskih in zdravstvenih izzivov v dolini Soče, kjer si lokalno prebivalstvo, ki je izpostavljeno strupenim snovem že več desetletij, že dolgo prizadeva za zaostritev okoljskih standardov za sosežigalnice oz. izenačitev mejnih vrednosti emisij za sosežigalnice in sežigalnice.

Komisije so poudarile, da naj odgovorni poiščejo primeren način reševanja problematike mejnih vrednosti emisij iz sosežigalnic in sežigalnic ter zagotovijo potrebno ravnotežje med obveznostmi gospodarskih subjektov na eni strani in doseganjem najstrožjih okoljskih standardov, ki omogočajo vzpostavitev čistejšega in bolj zdravega okolja, na drugi strani. Medtem ko se danes soočamo s posledicami preteklega industrijskega onesnaževanja, bodo posledice okoljskih bremen, ki jih povzročajo današnji onesnaževalci, čutili naši zanamci.


Po mnenju državnih svetnic in svetnikov lahko upravljavci naprav za sosežig odpadkov z naložbami v najsodobnejše tehnologije dosegajo enake okoljske standarde kot sežigalnice, zato ni nobenega razloga za njihovo razlikovanje pri določanju mejnih vrednosti emisij. Če tovrstni gospodarski subjekti s svojo dejavnostjo ustvarjajo milijonske dobičke, morajo prevzeti tudi odgovornost za zdravo in čistejše okolje ter izpolnjevati višje okoljske standarde. Ob navedenem so nekateri člani komisij izpostavili, da bi morali v Sloveniji, ki si v svojih strateških dokumentih prizadeva za trajnostni razvoj in kakovostno življenje za vse, začeti aktivno razmišljati o prepovedi uvoza odpadkov za sosežig, saj bi morali pri ravnanju z odpadki, ki so del našega vsakdana in bodo tudi v prihodnje predstavljali izziv za vse razvite družbe, slediti konceptu, da vsaka država poskrbi za svoje odpadke na svojem ozemlju in ne išče rešitev za njihovo obdelavo ali odstranitev v tujini, saj se v tem primeru s prevozi še dodatno obremenjuje okolje.



Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia

#PristojnaKomisija #LokalnoSamoupravo #RegionalniRazvoj #KomisijaGospodarstvo #ObrtTurizem #Finance #KomisijaSocialnoVarstvo #DeloZdravstvo #Invalide #PredlogZakona #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk