Članek
51. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
Objavljeno Sep 08, 2024

Kamnik, 8. september 2024 - Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je bil slavnostni govornik na tradicionalni povorki narodnih noš, ki je potekala v okviru 51. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.


V nagovoru je spomnil, da tradicija ene izmed pomembnejših etnoloških prireditev v Sloveniji sega v leto 1966. Lotrič je pozdravil, da so se številnim narodnim nošam iz Slovenije pridružile tudi noše iz Srbije, Severne Makedonije, Slovaške, Avstrije, Italije in Nemčije, kar daje sloganu letošnje prireditve »Ne vrag, le sosed bo mejak« poseben pomen. »Prešernov verz, ki ima globoko pesniško sporočilo, razumemo tudi kot metaforo za mir in poziv k medsebojnemu spoštovanju, ki ga v tem nemirnem in pogosto nestrpnem času ne smemo preslišati,« je poudaril.


Dejal je, da je tradicionalna prireditev tudi praznik povezovanja in sodelovanja. »Vsi sodelujoči bodisi kot udeleženci povorke, prostovoljci pri organizaciji, nastopajoči, prodajalci ali obiskovalci, skupaj tvorimo mozaik dogodka, ki je poklon bogati kulturni dediščini. Poklon spominu na preteklost in poklon ohranjanju tradicije za prihodnje rodove. Dogodek, ki nas opominja, da je v vse bolj povezanem svetu enako pomembno prizadevanje za sožitje med narodi, kot tudi skrb, da kulturna dediščina zgolj dva milijonskega naroda ne zamre«.


Spomnil je, da je imela narodna noša v preteklosti pomembno vlogo pri razvoju narodne identitete in kulture, s čimer pa je tudi močno prispevala k razvoju nacionalne zavesti: »V času narodnega preporoda in širjenja ideje slovenstva je nošnja narodne noše izražala pripadnost in ljubezen do lastnega naroda. Za taborska rodoljubna gibanja, na katerih so naši zavedni predniki zahtevali enakopravnost za naš jezik in Zedinjeno Slovenijo, so narodno nošo oblekli pripadniki vseh stanov. Živo pisane rute, široka krila in suknjiči so jih povezovali v ljubezni do domovine. Lahko bi rekli, da so noše postale pripadnostni kostum. Prav tako je bilo v čitalnicah, ki so bile gnezdo idej slovenstva. Noše so oblekli pevski zbori, manjkale niso niti na velikih dogodkih, kot so svatbe in birme. S tem so slovenske narodne noše v vsej svoji pokrajinski pestrosti postale manifestacija slovenstva«.


Narodne noše po njegovem mnenju kljub spremenjenim okoliščinam še vedno odražajo slovenskost in dajejo poseben pomen posvetnim in cerkvenim slavnostnim dogodkom. Ob koncu nagovora se je zahvalil organizatorjem, ki vsakoletno poskrbijo, da zanimanje za narodno nošo med mladimi in ostalimi generacijami ne upade.


Foto: Benjamin Beci/DS

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #Lokalno #September #Predsednik #DržavniSvet #RepublikaSlovenija #MarkoLotrič #DneviNarodnihNoš #OblačilnaDediščina #Srbija #SevernaMakedonija