Članek
70-letnica Društva upokojencev Šentjernej
Objavljeno Aug 26, 2024

Šentjernej, 24. avgust 2024 – Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič se je na povabilo predsednika Društva upokojencev Šentjernej Franca Hudoklina udeležil svečanosti ob 70-letnici delovanja društva in ob 20. srečanju upokojencev Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, ki je potekala v okviru občinskega praznika Jernejevo 2024. Prireditve se je udeležil tudi državni svetnik Bojan Kekec.


Lotrič je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da člani društva že 70 let neprostovoljno in nepridobitno povezujejo in vključujejo starejše posameznike v razne oblike dejavnosti, s čimer skrbijo tako za fizično kot tudi za duševno zdravje drug drugega. Ocenil je, da je njihovo delo, usmerjeno v aktivno vključenost starejših, družbeno odgovorno in plemenito.


»Tudi Državni svet se kot stičišče raznolikih interesov družbe zaveda pomena prepoznave in upoštevanja potreb posameznih družbenih skupin. Zato se je že v preteklosti in se bo tudi v prihodnje skušal v čim večji meri aktivno vključevati v obravnavo ključnih vprašanj, povezanih z izboljšanjem pogojev za življenje in socialno varnost skupine državljanov, ki bo spričo trenutnih demografskih trendov v naslednjih desetletjih postala prevladujoča družbena skupina,« je dejal in poudaril, da bi moralo biti razumevanje potreb posameznih generacij in njihovo aktivno medsebojno povezovanje ena od ključnih družbenih prioritet. »Skrb mlajših generacij za starejše in prenos znanja ter pomembnih življenjskih izkušenj s starejših na mlajše lahko bistveno doprinese k razvoju vključujoče družbe. Pristne medgeneracijske vezi so predpogoj za zdravo družbo«.


Spomnil je, da moramo posebno pozornost kot družba nameniti tistim posameznikom, ki iz različnih razlogov ne morejo ali niso mogli biti delovno aktivni člani družbe. »Prav tako ne smemo pozabiti na kmečke žene in druge ženske, ki so vse življenje skrbele za družine in prispevale k skupnosti, denarja, da bi plačale prispevke, pa ni bilo. Pa tudi za tiste, ki na stara leta ostanejo sami in so zaradi tega praviloma bolj izpostavljeni revščini. Zanje moramo poiskati druge vrste varnostnih mrež, ki jim bodo omogočile dostojno preživetje v starosti,« je dejal in ocenil, da so prav posamezniki na terenu ključni za oblikovanje varnostne mreže.
Članom društva se je zahvalil za dolgoletna prizadevanja ter jim zaželel veliko zdravja in energije tudi v prihodnje.


Foto: Benjamin Beci/DS.

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno #Lokalno