Članek
Srečanje predsednikov parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve – COSAC
Objavljeno Jul 31, 2024

Budimpešta 28.-29. julij 2024: Delegacija Državnega sveta RS v sestavi Bojan Kekec državni svetnik, predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve kot vodja delegacije, in Rok Šimenc, svetovalec predsednika Državnega sveta RS - sekretar Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, se je v Budimpešti udeležila Srečanja predsednikov parlamentarnih odborov EU za evropske zadeve – COSAC, ki je potekala v okviru madžarskega predsedovanja Svetu EU.
Na srečanju so predsedniki obravnavali dva panela, in sicer: prioritete madžarskega predsedovanja Svetu EU ter stanje širitve EU na Zahodni Balkan in v Vzhodno Evropo.


Madžarsko predsedovanje, ki poteka pod sloganom »Naredimo Evropo spet veliko« se bo osredotočilo na krepitev gospodarske konkurenčnosti Evropske unije s prizadevanjem za pripravo industrijske strategije; spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje; širitev Evropske unije; zajezitev nezakonitih migracij; krepitev evropske obrambne industrije; kohezijsko in kmetijsko politiko ter soočanje z demografskimi izzivi.


V panelu o stanju širitve Evropske unije so uvodoma spomnili, da je za članstvo v EU 9 kandidatk: Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Albanija, Moldavija, Turčija, Gruzija in Ukrajina. Med razpravo so sodelujoči poudarili, da pri širitvi Evropske unije ne gre le za ozemeljsko in gospodarsko temveč tudi za socialno integracijo. Opozorili so tudi, da je pri širitvi treba imeti v mislih prioritete EU, pri čemer se morajo države kandidatke zavedati, da vstop v EU ne pomeni le boljše infrastrukture in pogojev za življenje temveč zahteva tudi zagotavljanje pravne države in spoštovanje človekovih pravic, od katerih EU ne sme odstopati. Za uspešno širitev je predvsem pomembna učinkovita komunikacija in spoštovanje dogovorov, so se strinjali sodelujoči.


Predsednik komisije Kekec se je bilateralno srečal s predsednico odbora parlamenta Republike Moldavije gospo Ino Coseru. Na srečanju je predsednica Coseru izpostavila prizadevanje Moldavije za vstop v Evropsko unijo, o čemer bodo državljani odločali tudi na referendumu. Poudarila je, da so med največjimi podporniki vstopa države v EU državljani, ki živijo v tujini v državah članicah EU. Izrazila je skrb zaradi ruske propagande, ki na vse mogoče načine želi diskreditirati vstop države v EU in izsiljuje z dobavo energentov, od katerih je Moldavija praktično 100% odvisna. Predsednik komisije Bojan Kekec je izrazil podporo Moldaviji pri njihovem prizadevanju. Spomnil je, da je tudi Slovenija šla skozi tovrsten proces, pri katerim so bili pomembni tudi Slovenci, ki živijo v tujini, saj so imeli dostop do ključnih ljudi v državah, v katerih živijo, in so lahko pomagali pri pridobivanju podpore slovenski samostojnosti. Kekec je v sklepu pogovora predsednico odbora parlamenta povabil v Slovenijo s pripravljenostjo organizacije srečanj na najvišji ravni.


Foto: Rok Šimenc/DS.

#drzavnisvet #ljubljana #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #aktualno #mednarodno