Članek
KOMISIJA ZA SOCIALNO VARSTVO, DELO, ZDRAVSTVO IN INVALIDE SE JE SEZNANILA S SPREMEMBAMI ZAKONODAJE S PODROČJA ZDRAVSTVA
Objavljeno Apr 25, 2024

Ljubljana, 25. april 2024 - Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide se je na 26. seji, po potrditvi predloga zapisnika 25. seje komisije, v okviru 2. točke dnevnega reda seznanila s predvidenimi spremembami zakonodaje s področja zdravstva, natančneje s Predlogom zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov in Predlogom zakona o digitalizaciji zdravstva, ki sta trenutno v javni obravnavi.

Vsebino navedenih predlogov zakonov je članom komisije predstavila ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, pojasnila po opravljeni razpravi članov komisije pa sta podali njeni sodelavki - Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, in Nataša Skubic iz Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu. Seje komisije sta se udeležila tudi predsednik Državnega sveta Marko Lotrič in sekretarka Državnega sveta dr. Monika Kirbiš Rojs.

Članice in člani komisije so predstavljenim izhodiščem Predloga zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov izrekli podporo in ga ocenili kot odraz spoštovanja in enakopravne obravnave vseh tistih, ki so preboleli raka, tistih, ki se bodo kdaj v življenju soočili s to boleznijo, pa tudi do vseh oseb, obolelih s HIV in hepatitisom C.

V zvezi s Predlogom zakona o digitalizaciji zdravstva, ki ga je komisija v njegovi prejšnji različici obravnavala julija in avgusta 2023, pa je bila v razpravi članov komisije izražena podpora nadaljnji informatizaciji zdravstvenega sistema, poenotenju informacijskih sistemov v zdravstvu in zagotovitvi njihove boljše povezljivosti ter varnost. Podpora je bila izražena tudi cilju razbremenitve zdravstvenih delavcev z vidika administrativnih postopkov in zmanjševanju stroškov zaradi odprave potrebe po podvajanju diagnostičnih postopkov zaradi večje dostopnosti in sledljivosti obravnave pacienta v zdravstvenem sistemu. Ključni pomisleki članov komisije v zvezi s predlaganimi rešitvami pa so se nanašali na predvideno vzpostavitev posebne gospodarske družbe v 100-odstotni državni lasti, ki naj bi bila organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo in naj bi skrbela za kontinuiran razvoj in vzdrževanje centralnega zdravstvenega informacijskega sistema. Ključni pomisleki so se med drugim nanašali na možen odliv IT kadra iz pomembnih segmentov zdravstvenega sistema (z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje) v navedeno družbo in na vprašanje, zakaj nalog predvidene novoustanovljene družbe ne bi mogel opravljati Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ima za to dobre, tako kadrovske kot tehnične predispozicije. Opozorjeno je bilo tudi na pomisleke Informacijske pooblaščenke, ki je že ob prvotni različici predloga zakona opozarjala na določene pomanjkljivosti predloženih rešitev, med drugim tudi na neustreznost izbire pravno-organizacijske oblike prej navedene družbe in na nujnost upoštevanja Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Komisija se bo do končnih različic predstavljenih predlogov zakonov ponovno opredelila, ko bosta slednja vložena v zakonodajno proceduro.

Foto: Benjamin Beci/DS.

#Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #delo #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolPriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #drzavnisvet #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #Moravče #MoravskeToplice #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podčetrtek #Podlehnik #Podvelka #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #RačeFram #Radeče #Radenci #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RečicaObSavinji #RenčeVogrsko #Ribnica #RibnicaNaPohorju #RogaškaSlatina #Rogašovci #Rogatec #Ruše #Šalovci #SelnicaObDravi #Semič #ŠempeterVrtojba #Šenčur #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Sevnica #Sežana #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #socialnovarstvo #Sodražica #Solčava #Šoštanj #SrediščeObDravi #Starše #Štore #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Tržič #Trzin #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Žalec #Zavrč #Zdravstvo #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Zreče #Žužemberk