Članek
ODPRTJE RAZSTAVE ČEŠKE SLEDI V SLOVENIJI V PREDDVERJU DVORANE DRŽAVNEGA SVETA
Objavljeno Dec 12, 2023

Ljubljana, 12. december 2023 – V preddverju Državnega sveta je v organizaciji Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani in Državnega sveta Republike Slovenije potekalo odprtje razstave Češke sledi v Sloveniji: Dediščina češko-slovenskih odnosov. Razstava prikazuje tesne vezi med narodoma in češke osebnosti z različnih področij, kot so arhitektura, glasba, gledališče, film, fotografija, znanost in medicina, ki so vplivale na slovensko družbeno življenje. Na ozemlju današnje Slovenije so delovali številni češki strokovnjaki, ki so zaznamovali vsakdanje življenje in se zapisali v zgodovino Slovencev.



Ob tej priložnosti so zbrane, med katerimi so bili veleposlaniki in drugi predstavniki veleposlaništev, poslanke in poslanci Državnega zbora ter državne svetnice in svetniki nagovorili veleposlanik Češke republike Jiří Kuděla, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič in vršilka dolžnosti ravnateljice Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana prof. Betka Bizjak Kotnik. Otvoritev razstave je z glasbo pospremila Vida Furlan, dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.


Veleposlanik Češke republike Jiří Kuděla je izrazil zadovoljstvo, da razstava, ki jo je pripravilo veleposlaništvo in je prepotovala velik del Slovenije, končuje svoje popotovanje prav v slovenskem parlamentu. »V preteklosti se je češko sodelovanje na kulturnem in gospodarskem področju pogosto sprevrglo v neposredno politično sodelovanje, zlasti parlamentarno. Spomnimo se samo na sodelovanje čeških in slovenskih poslancev v dunajskem Reichstagu ali na kasnejše parlamentarno sodelovanje v obdobju prve Češkoslovaške republike in Kraljevine Jugoslavije,« je spomnil ter dodal, da je ta večplastna tradicija postala tudi plodna podlaga za sodobno sodelovanje, ki ga doživljamo od leta 1991 oziroma 1993. »Verjamem v nadaljnjo lepo prihodnost slovensko-čeških odnosov v združeni in upam vedno mirni Evropi. Navsezadnje nas k temu zavezujejo globoke sledi naših prednikov, ki jo ta razstava ponazarja,« je sklenil.



Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je dejal, da razstava priča o tem, da so mnogi posamezniki prispevali ne le k izgradnji številnih stavb, mimo katerih se vsakodnevno sprehodimo, k razvoju slovenskega filma, glasbe in drugih oblik umetnosti, v katerih radi uživamo, temveč tudi k izgradnji slovenske narodne identitete, med drugim tudi s športnim gibanjem Sokoli. »Tesno sodelovanje med narodoma in medsebojni vplivi temeljijo tudi na dejstvu, da smo večino svoje preteklosti, zabeležene v pisnih virih, živeli v skupni državni tvorbi. Tudi danes se to sodelovanje nadaljuje pod okriljem Evropske unije, v okviru katere si moramo tudi v prihodnje prizadevati za trajen mir med narodi,« je dodal Lotrič in spomnil, da so se med Češko in Slovenijo skozi stoletja razvijali tudi bogati gospodarski stiki, ki se še krepijo: »Podatki kažejo, da se je v preteklem letu Češka uvrstila na 13. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi, kažejo pa tudi, da je blagovna menjava v porastu«. Gospodarsko sodelovanje med državama urejajo številni bilateralni sporazumi, spodbujajo pa ga tudi dobri in prijateljski odnosi, katerih odraz je tudi odprtje pričujoče razstave, je dodal.


V. d. ravnateljice Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana prof. Betka Bizjak Kotnik je spomnila, da je v času pomladi narodov, ko se je pouk glasbe uvrstil med obvezne učne vsebine, v Sloveniji primanjkovalo učiteljev glasbe. V tistem času so v Slovenijo prišli mnogi češki glasbeniki, ki so v 19. in 20. stoletju močno vplivali na nadaljnji razvoj slovenske glasbene ustvarjalnosti.


Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#CzechSlovenianRelations #CulturalTies #SlovenianHeritage #ParliamentaryCooperation #SlovenianCzechConnections #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk