Članek
SLOVESNOST OB 34-LETNICI AKCIJE SEVER
Objavljeno Dec 01, 2023

Trbovlje, 30. november 2023 - Združenje Sever praznuje 1. december kot spominski dan združenja. Ob tej priložnosti so na predvečer spominskega dne na osrednji slovesnosti, ki se je odvila v Delavskem domu Trbovlje, obeležili tudi 34. obletnico akcije Sever. Slavnostni govornik osrednje slovesnosti je bil predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič.


V nagovoru je spomnil, da ima prvi december, ko je potekala akcija Sever, posebno mesto v naši zgodovini, saj je bil eden od ključnih korakov na poti k naši samostojnosti in neodvisnosti. Akcija Sever je zaustavila miting resnice, množična zborovanja, katerih namen je bil ohraniti enotno Jugoslavijo pod taktirko Srbije ter zatreti demokratične spremembe, ki so se začele v nekaterih republikah. »Akcija Sever, ki se je zgodila prav na prvi december 1989, je bila odgovor slovenskih organov za notranje zadeve na poskus uvoza tega mitinga na slovenska tla. Ta akcija je bila zato pomemben korak v obrambi demokratičnih vrednot in pravic slovenskega naroda in je odigrala pomembno vlogo na poti k samostojnosti Slovenije. Preprečitev politične manifestacije, ki je napovedovala pohod množice ljudi iz Srbije, so slovenski organi z operativnimi ukrepi preprečili in tako omogočili nadaljnji demokratični razvoj dogodkov v Sloveniji, skupaj s prvimi demokratičnimi volitvami in v končni fazi z osamosvojitvijo. Res je še vedno mogoče premalo poznanega, kaj se je takrat dogajalo, kakšne so bile priprave in pripravljenost, da se ta pohod preprečil. Ne le takratna milica, tudi železničarji in strojevodje so odigrali pomembno vlogo, v pripravljenosti je bila tudi druga infrastruktura v Republiki Sloveniji, od Univerzitetnega kliničnega centra, zdravstvenih domov do ostale razvejane logistike,« je dejal Lotrič.


Strnil je, da moramo biti ponosni na dogodke iz časa osamosvajanja, ker so nas ta dejanja oblikovala kot narod. Spregovoril je tudi o miru, za katerega vsakodnevno vidimo, kako zelo krhka vrednota je, in poudaril, da si mora mednarodna skupnost in z njo tudi Slovenija prizadevati za preprečevanje konfliktov, reševanje sporov po diplomatskih poteh in ohranjanje miru kot temeljne vrednote: »Ko si v naši družbi postavljamo hierarhijo vrednot, okrog katerih ne sme biti nobenega dvoma, konfliktov ali notranjih političnih bojev, je mir seveda na vrhu lestvice. Z enako težo in pomenom mu morajo slediti toleranca, strpnost, solidarnost, pravičnost, enakost, empatija, dialog, sočutje in odgovornost,« je sklenil.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#TrbovljeMemorialDay #SeverAnniversary #LotricSpeech #SlovenianIndependence #PreventingConflict #PeacefulSlovenia #ProudNation #DemocraticValues #MirAsTopValue #TolerantSociety #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk