Članek
OKROGLA MIZA OB 75. OBLETNICI SPLOŠNE DEKLARACIJE ČLOVEKOVIH PRAVIC
Objavljeno Dec 05, 2023

Ljubljana, 5. december 2023 – V dvorani Državnega sveta je ob 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic potekala okrogla miza v organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS, Fakultete za družbene vede in Društva za Združene narode za Slovenijo. Okrogla miza se je osredotočila na vpliv Splošne deklaracije tako na udejanjanje človekovih pravic v Sloveniji kot na prispevek Slovenije k uresničevanju človekovih pravic na mednarodni ravni, ob upoštevanju aktualnih izzivov in neugodne klime za človekove pravice. Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.



V nagovoru je izpostavil, da deklaracija, ki predstavlja temelj celotne strukture mednarodnega prava človekovih pravic, in ki je nenazadnje temelj tudi za slovensko osamosvojitev in slovensko Ustavo, še zmeraj ni v celoti uresničena. »Ne le, da uresničevanje deklaracije ogrožajo novi geopolitični premiki in izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalizacija, tehnološke spremembe, razvoj umetne inteligence, stare in nove nalezljive bolezni – neuresničevanje deklaracije pogosto temelji tudi na posledicah preteklih odločitev«.


Spomnil je, da je ideja o splošni deklaraciji človekovih pravic temeljila na želji, da bi ljudje, po krvavih dogodkih obeh svetovnih vojn, končno lahko zaživeli v sožitju. »Sožitje pa pomeni predvsem spoštovanje drug drugega in hkrati zmožnost skupne gradnje človeške družbe. Pri tem je pomembno, da ne gledamo zgolj na lastne koristi, ampak na koristi drugega. In mi, spoštovani, moramo biti pri tem prvi zgled,« je pozval in dodal, da na splošni deklaraciji človekovih pravic temelji tudi Konvencija o pravicah invalidov, ki od držav v skladu z mednarodnimi standardi zahteva, da vsem invalidom zagotovijo pravno in dejansko uresničevanje volilne pravice, ne glede na to, ali so osebe s psihosocialno ali intelektualno oviranostjo.


»Omejevanje volilne pravice, kjer sodišče oceni, da oseba ni sposobna razumeti pomena, namena in učinka volitev, je v nasprotju s Konvencijo OZN o pravicah invalidov, ocenjevanje in določanje, kdo je sposoben razumeti volitve, pa je tudi diskriminatorno,« je poudaril in zbrane obvestil, da bodo v Državnem svetu na plenumu, ki bo v sredo, 6. decembra 2023, razpravljali in odločali o zakonodajni iniciativi, da se črtata drugi in tretji odstavek 7. člena Zakona o volitvah v državni zbor, ki osebam z invalidnostmi preprečujeta udeležbo na volitvah. »Ocenjujem, da je današnji zbor primerno mesto, da vas prosim za podporo našim prizadevanjem,« je sklenil.


Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#Deklaracija2023 #SlovenijaPravice #MarkoLotrič #SožitjeSpoštovanje #KonvencijaInvalidi #VolilnaPravica #ZakonodajnaIniciativa #PodporaPrizadevanjem #BenjaminBeciFixmedia #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk