Članek
POSVET DIGITALIZACIJA V GOSPODARSTVU – KREPITEV KONKURENČNOSTI IN PREHOD K TRAJNOSTI
Objavljeno Dec 08, 2023

Ljubljana, 8. december 2023 – V dvorani Državnega sveta se je v organizaciji Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Državnega sveta Republike Slovenije odvil posvet Digitalizacija v gospodarstvu – krepitev konkurenčnosti in prehod k trajnosti. V strateških dokumentih, ki sledijo dogovorom na nivoju Evropske unije, se je Slovenija zavezala k digitalnemu, zelenemu in trajnostnemu prehodu. Implementacija zavez mora zasledovati tako doseganje trajnostnih ciljev kot tudi krepitev, konkurenčnost in razvoj slovenskega gospodarstva, kar mnoge deležnike postavlja pred resne izzive.


Uvodne nagovore so izvedli predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.


S predstavitvami so sodelovali: Nataša Cvetek (Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije), Andrej Zorko (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije), dr. Mark Pleško (Cosylab d.d.), Mojca Štruc (Ministrstvo za digitalno preobrazbo), Ema Perme (Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje), Igor Zorko (Gospodarski strateški svet za digitalizacijo Gospodarske zbornice Slovenije), Danijel Lamperger (Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije), prof. dr. Janez Bešter (Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Center UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu), Dare Stojan (Avitel Sonce d.o.o.), Ana Pleško (simbioza) in Miro Smrekar (Združenje delodajalcev Slovenije). Posvet je povezoval državni svetnik, predsednik Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance Mitja Gorenšček.


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je digitalizacija že danes pomemben del našega življenja, da pa se moramo zavedati, da »še tako napredni tehnološki procesi ne morejo nadomestiti pristnega medčloveškega stika in da digitalizacija ni nekaj, kar bi nas nadomestilo, temveč nekaj, kar nam lahko pomaga in naša podjetja ter družbo kot celoto okrepi, če jo postavimo v prave okvirje. Za postavljanje pravih in realnih okvirov pa je prav tako pomemben pristen človeški stik in odkrita izmenjava mnenj«. Rezultat vpeljave inovativnih strategij in novih tehnologij mora po njegovem mnenju biti izboljšanje izkušnje za vsakega potrošnika, tako na področju gospodarstva, kot javne uprave, zdravstva, pravosodja, kmetijstva in izobraževanja ter drugih področjih. »Digitalizacija je hkrati pot do doseganja trajnostnih zavez, pri čemer mora krepiti tudi konkurenčnost, kar predstavlja za mnoge deležnike pomembne izzive. Brez jasnih smernic, brez vizije, kam želimo priti, ki mora temeljiti na dejstvih, analizi in prikazu realnega stanja, kje pravzaprav sedaj smo, pa tudi brez ustreznih sredstev, ne bo šlo,« je bil jasen.



Udeleženci posveta so se strinjali, da je učinkovit prehod mogoč le z usklajenim delovanjem širšega kroga deležnikov. V strateški svet za digitalno preobrazbo bodo po napovedi ministrstva za digitalno preobrazbo povabljeni poleg ministrov ali državnih sekretarjev posameznih resorjev tudi predstavniki gospodarstva, predstavniki nevladnih organizacij, predstavniki raziskovalne sfere in predstavniki lokalnih skupnosti.


Tekom posveta so panelisti predstavili cilje in podporno okolje pa tudi potrebe podjetij za digitalni prehod. Poudarili so, da je hkrati z doseganjem trajnostnih zavez treba krepiti tudi konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Za digitalno preobrazbo gospodarstva je treba zagotoviti zadostna sredstva ter omogočiti pogoje za razvoj kompetenc, ki so ključne za razvoj družbe in gospodarstva, so izpostavili organizatorji v predlogu zaključkov. Gospodarstvo si želi tudi hitre vzpostavitve ekosistema s sistemom kvalifikacij in prekvalifikacij, prav tako si je treba prizadevati za krepitev z IKT povezanih poklicev in povečati število IKT strokovnjakov, zagotovo pa bi bilo v prid na ravnidržave vzpostaviti svetovalno telo, ki bi predvidelo potrebe gospodarstva v prihodnje



Zaključke posveta bo na eni izmed prihodnji sej obravnavala pristojna Komisija za gospodarstvo, obrt, turizem in finance nato pa še plenum Državnega sveta.


Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#AndrejZorko #DigitalizacijaVGospodarstvu #EmilijaStojmenovaDuh #KrepitevKonkurenčnosti #MarkoLotrič #MarkPleško #MatjažHan #NatašaCvetek #SlovenskoGospodarstvo #TrajnostniPrehod #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk