Članek
KOMISIJA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO MENI, DA POPISOVANJU CEN KOŠARICE OSNOVNIH SKUPIN ŽIVIL NI SMISELNO
Objavljeno Jan 16, 2024

Ljubljana, 15. januar 2024 – Državni svetniki so se na 7. izredni seji Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano seznanili z razlogi za nadaljevanje projekta fizičnega popisovanja cen košarice osnovnih skupin živil tudi v letu 2024 in z domnevnim izpustom volkov v naravo na področju Jelovice.

Komisija je ugotovila, da se bo projekt fizičnega popisovanja cen košarice 15 osnovnih skupin živil nadaljeval tudi v letu 2024, kljub temu, da analiza glede lanskoletne košarice javnosti ni bila podana. Izpostavljeno je bilo, da naj bi cene osnovnih živil padle za 10 %, cene živil razvidne iz decembrskih popisov pa so nenavadno nizke. Ob tem pa so državni svetniki izpostavili, da potrošniki do živil po takih cenah ne dostopamo. V razpravi se je izkazalo, da nadaljevanje izvajanja projekta popisovanja cen košaric osnovnih skupin živil ni smiselno in ni potrebno. Relevantne podatke o cenah živil že sicer med drugim zbirata Statistični urad RS in Banka Slovenije. Dodatno popisovanje cen košarice osnovnih živil s ciljem dostopnosti živil ranljivejšim skupinam po mnenju komisije ni v pristojnosti Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. Pomoč ranljivejšim skupinam naj se zagotovi v okviru pristojnega ministrstva, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa naj skrbi za proizvodnjo in promocijo kakovostne slovenske hrane. Kakovostna hrana je izrednega pomena za zdravje ljudi. S košarico cen pa smo dosegli ravno nasprotno, da potrošnik posega po hrani z najnižjo ceno ne glede na njeno poreklo in kakovost. Komisija meni, da je neupravičeno nadaljevanje projekta fizičnega popisovanja cen košarice osnovnih skupin živil v letu 2024, saj na ta način pridobljene cene niso pokazale realne slike na trgu. Potrošniki živil po cenah, navedenih v košarici, ne morejo kupiti. Komisija predlaga, da se projekt ukine. Sredstva naj se raje namenijo za spodbujanje lastne kmetijske proizvodnje in višanje samooskrbe in s tem zagotavljanje prehranske varnosti znotraj države.

Komisija se je želela seznaniti z domnevnim izpustom volkov v naravo na področju Jelovice, saj so v javnosti zaokrožile informacije o izpustu treh volkov na Jelovici in hkratnem drastičnem zmanjšanju populacije volkov iz Živalskega vrta Ljubljana. Ker komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ves čas opozarja na preštevilno populacijo volkov in si prizadeva za znižanje statusa zaščite volkov, meni, da je nesprejemljivo, da se volkovi v naravo še dodatno doseljujejo, če navedbe držijo. Preštevilčna populacija velikih zveri onemogoča sobivanje in vodi v opuščanje kmetovanja na področjih, kjer so prisotne preštevilne populacije velikih zveri – volkov, ki povzročajo velike škode predvsem pri pašništvu rejnih živali. Na ta način se zmanjšuje že tako nizka prehranska samooskrba in s tem prehranska varnost. Pojasnjeno je bilo, da so vsi volkovi v ujetništvu ustrezno označeni in da se v skladu z zakonodajo vodi vsa potrebna dokumentacija glede njihovih premikov. V živalskem vrtu v Ljubljani je tako trop 10 volkov, 5 volkov pa je bilo preseljenih v živalski vrt v Hannovru. Komisija s strani pristojnih ni dobila jasnega odgovora glede domnevne naselitve volkov na območju Jelovice. Zato komisija predlaga, da pooblaščene strokovne službe zadevo ustrezno obravnavajo in raziščejo kaj se je zgodilo. Komisija pristojne strokovne službe poziva, da jasno opredelijo število vokov, ki je za območje Slovenije primerno, da bo mogoče sobivanje ljudi in volkov, hkrati naj se opredeli tudi do vprašanja conacije. Komisija meni, da je kakršnokoli doseljevanje velikih zveri v naravo v Sloveniji nedopustno.

Foto: Arhiv DS. Avtor: Benjamin Beci/Fixmedia.

#Ljubljana2024 #DržavniSvetniki #FizičnoPopisovanjeCen #Jelovica #CeneŽivil #StatističniUradRS #BankaSlovenije #KakovostnaHrana #Samooskrba #PrehranskaVarnost #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk