Članek
DRŽAVNI SVET V OKVIRU REGIJSKIH OBISKOV TOKRAT V SLOVENSKI ISTRI
Objavljeno Jan 09, 2024

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je z delegacijo, v kateri sta bila med drugimi tudi sekretarka Državnega sveta mag. Monika Kirbiš Rojs in državni svetnik dr. Matjaž Štolfa, danes obiskal Slovensko Istro. Uspešno so vzpostavili dialog z župani tamkajšnjih občin, predstavniki podjetij in kmetijstva ter okrepili povezanost z Univerzo na Primorskem in civilno družbo. Z regijskimi obiski se želi Državni svet seznaniti z aktualnimi izzivi posameznih delov države ter približati svojo vlogo in dejavnosti lokalnemu prebivalstvu.

Delegacija Državnega sveta je začela obisk s skupnim sestankom vodstev obalnih občin Ankaran, Piran in Koper. Na sestanku so razpravljali o izzivih, s katerimi se sooča regija, o priložnostih za nadaljnji razvoj in o stališčih do regionalizacije, za katero si prizadeva Državni svet. Na Mestni občini Koper se strinjajo, da bi regionalizacija pripomogla k urejanju zahtevnih vprašanj, kot je na primer vodooskrba, pripomogla bi k hitrejši pripravi projektne dokumentacije in k učinkovitejšemu črpanju kohezijskih sredstev.


Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je povedal, da so že v prejšnjem mandatu Državnega sveta poudarjali, da vidijo Slovensko Istro kot smiselno celoto, ob tem pa so odprti za prilagoditve, če se bo v samem procesu regionalizacije pokazalo, da bi bilo treba število regij zmanjšati. V občini imajo poleg težav z vodooskrbo težave tudi s samooskrbo, tranzitom v cestnem prometu, prenekatera infrastruktura je potrebna nadgradnje, težave povzroča tudi umeščanje objektov v prostor. Bržan je obisk predsednika Državnega sveta v regiji pozdravil in izrazil upanje, da bo Državni svet podprl rešitve, ki jih bo v prihodnosti predlagala Mestna občina Koper.
Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je poudaril, da je vzpostavitev pokrajin najbolj učinkovita pot do decentralizacije Slovenije: »Na ta način bi lahko pokrajine prevzele določene naloge, ki jih zdaj manjše občine, pa tudi država kot celota, težko učinkovito opravljajo. Te naloge bi se prenesle na pokrajine; gre predvsem za prostorsko načrtovanje, v nadaljevanju tudi za izdajo gradbenih dovoljenj, vodooskrbo, skrb za vodotoke, centre za socialno delo, ravnanje z odpadki, regijske bolnišnice in razvojne projekte.«


Delegacija je obiskala tudi Univerzo na Primorskem, kjer se je srečala z rektorico prof. dr. Klavdijo Kutnar, direktorico Nacionalnega inštituta za biologijo prof. dr. Majo Ravnikar, in z vodjem Morske biološke postaje doc. dr. Borutom Mavričem. Razpravljali so o aktualnih projektih in razpoložljivosti virov za njihovo izvajanje ter o delovanju univerze in NIB. Posebno pozornost so namenili izzivom, s katerimi se sooča univerza. Prof. dr. Klavdija Kutnar je predstavila načrt investicij Univerze na Primorskem in izzive, ki se dotikajo predvsem reševanja prostorske situacije študentskih nastanitev in nastanitev zaposlenih: »Plače v primerjavi s cenami nastanitev v tem delu Slovenije so velika ovira za privabljanje ustreznega strokovnega kadra, zaposleni z območja se selijo ali na Hrvaško ali v Italijo, nekateri tudi na Kras in v zaledje. Aktivno delovno prebivalstvo tako zapušča območje, s tem pa se povečujejo izzivi tako v okolju kot na institucijah, ki v njem delujejo,« je izpostavila Kutnar. Spregovorili so tudi o delu Državnega sveta na tem področju, saj Državni svet redno obravnava vprašanja visokega šolstva.
Predsednik Državnega sveta je ob tem poudaril, da je vlaganje v izobraževanje, raziskovanje in razvoj izredno pomembno za to regijo in Slovenijo na splošno: »Državni svet se tega zaveda in bo pripomogel, kolikor bo v skladu s svojimi pristojnostmi lahko.«


Uspešne zgodbe


Delegacija je nato obiskala uspešna podjetja v regiji – Vinakoper, DAG in ENSOL 360. Podjetje Vinakoper je eden izmed največjih slovenskih pridelovalcev vina, ki neguje tradicijo, se spogleduje z modernim, v vinogradih ohranja klasične sorte, ob tem pa raziskuje tudi svetovno znane sodobne vrste. Vinakoper so ocenjevali in nagradili svetovni strokovnjaki iz Francije, Anglije, ZDA, Kitajske in drugih držav. V podjetju so ponosni na številne vinske prvake, ki izstopajo med konkurenco in navdušujejo tudi zahtevnejše ljubitelje vin. V času martinovanja so v preteklem letu pripravili posebno polnitev; 15 vinarjev Slovenske Istre je prispevalo svoj refošk za skupno dobrodelno vino. Celoten znesek od prodaje so donirali žrtvam poplav po Sloveniji. Decembra so pripravili že 24. tradicionalno dražbo barik sodčkov Vinakoper. Izkupiček dražbe v višini skoraj 60.000 evrov so namenili Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola in Rdečemu križu Slovenije za žrtve poplav po Sloveniji.



DAG, d. o. o., Koper je globalno podjetje z družinskimi koreninami, ki se ukvarja z razvojem in izdelovanjem najzahtevnejših orodij za brizganje termoplastov. Tradicija orodjarstva je v družini Draščić prisotna že več kot 35 let. Čez leta so postali eno vodilnih podjetij na področju izdelave orodij za brizganje termoplastov v Sloveniji. Glavni atributi podjetja so visoko strokovno znanje zaposlenih, najsodobnejša tehnologija in nenehno vlaganje v raziskave.



Podjetje Ensol 360 je v mednarodnem okolju prepoznano predvsem po načrtovanju in gradnji večnivojskih stez za gokarte. S svojim inženirskim znanjem načrtuje centre za preživljanje prostega časa v notranjih prostorih, v katerih je karting osrednja atrakcija, okoli nje pa so nanizane druge aktivnosti. V kartingu so v samem svetovnem vrhu. Podjetje je od leta 2021 do 2022 po prihodkih od prodaje zraslo za 50 odstotkov, v letu 2023 pa so dosegli še dodatno desetodstotno rast glede na lansko leto.


Državni svet bo vse izzive, s katerimi se je na obisku seznanil, naslovil na vlado, še pred tem pa bo pobudo obravnaval plenum državnega sveta.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#MarkoLotrič #MonikaKirbišRojs #MatjažŠtolfa #SlovenskaIstra #UniverzaNaPrimorskem #CivilnaDružba #Ankaran #Piran #Koper #Regionalizacija #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk